Waarom geven we elkaar cadeaus?

Kerstpakket

Bij verjaardagen, jubilea of andere momenten die je met elkaar viert willen we niet met lege handen komen. Een cadeautje, groot of klein hoort erbij. Waarom doen we dat? Niet omdat de ontvanger iets tekort komt, armlastig is of iets zelf niet kan kopen. Het geven van een geschenk gaat veel dieper dan dat. Je geeft ermee aan dat je je verbonden voelt met die persoon en je een gedenkwaardige gebeurtenis zo belangrijk vindt om samen te vieren. Afhankelijk van de omstandigheden kan het groots of klein zijn. Zelfgemaakt of duur betaald. Alles kan, maar de waarde die het heeft omdat je voor die ander de tijd en moeite hebt genomen om iets passends als jan van haasteren puzzels uit te zoeken blijft het belangrijkste. Niet met geld goed te maken.

Geven en teruggeven

Zo werkt het dus niet. Een cadeau wat je krijgt aanvaard je hopelijk met blijdschap en is voor jou bedoeld en voor niemand anders. De cultuur van doorgeef cadeaus is bespottelijk. Die fles wijn is hopelijk als passend cadeau voor jou speciaal  uitgezocht. Die mag niet degraderen tot een vluchtig en gemakzuchtige manier om anderen te geven. Dan heb je het nut van een geschenk geven en krijgen niet goed begrepen. Moeilijk om iets passends uit te zoeken? Een cadeau als een jan van haasteren 3000 puzzel kan altijd. Nooit krenterig of over de top. Wel origineel.

Cadeaus afschaffen is treurig

Het gebeurt in grote vriendengroepen of in grote families.”We spreken met elkaar af dat we geen cadeaus meer geven, want het wordt geven en teruggeven. Dat is zinloos en verspilling.”Van de ene kant begrijpelijk en van de andere kant het het iets van en schraler sociaal leven. Al is het maar een neutraal geschenk als een puzzel 1500 stukjes formaat, je kunt er altijd iets mee kwijt. De boodschap van verbinding met die ander. Als smeerolie tussen de raderen van relaties en dus van van onschatbare waarde.